Colorful Crochet & Crafts

“Rose” vlaggetjes

Benodigdheden:
* Garen + haaknaald – meestal haak ik met 100% katoen en een 3,5 mm haaknaald, maar je kunt elke dikte garen (en passende haaknaald) gebruiken voor dit patroon –> je vlaggetjes worden dan gewoon wat groter;
* schaar, stopnaald

Afmetingen:
* de oorsponkelijke “Rose”-vlaggetjes, gehaakt met 100% katoen/3,5 mm haaknaald – toeren 1 t/m 5 – meten 10 cm aan elke zijde;

* de vlaggen gehaakt met Durable Cosy Fine en haaknaald 5 mm meten – inclusief de extra toer 6 – 18 cm aan elke zijde.

Als je met meer dan 1 kleur haakt, hecht je na toer 1 ook af, en werkt je draadjes netjes aan de achterkant van je werk weg.

Gebruikte steken:
* losse(n)
* halve vaste
* vaste
* stokje
* niet-afgemaakt dubbel stokje (dit betekent dat je de laatste (de 3e) doorhaal van deze steek niet maakt; de lus blijft dus op je naald)
* dubbel stokje
* driedubbel stokje

toer 1: haak 4 lossen, sluit met een halve vaste in de 1e losse tot een ring (of start met een magische ring), haak 6 vasten in de ring, sluit met een halve vaste in de 1e vaste; (hecht af als je de volgende toer met een nieuwe kleur wilt haken).

toer 2: hecht met een nieuwe kleur en een halve vaste aan in een willekeurige vaste,  * haak in dezelfde steek (4 lossen, 3 niet-afgemaakte dubbele stokjes) – je hebt nu 4 lussen op je naald; haal in 1 keer de draad door alle 4 de lussen, 4 lossen, halve vaste in dezelfde steek, halve vaste in de volgende steek (= volgende vaste uit toer 1) **; herhaal van * tot ** nog 5 keer; hecht af (óók als je met dezelfde kleur door haakt); je telt nu 6 bloemblaadjes.toer 3: hecht (met een nieuwe kleur en) een halve vaste aan bovenin een willekeurig bloemblaadje, haak 1 losse (die telt als de 1e vaste van deze toer); * 5 lossen, vaste bovenin volgend bloemblaadje **; herhaal van * tot ** totdat je helemaal rond bent. Eindig met een halve vaste in de 1e losse van deze toer (die telt als de 1e vaste); hecht niet af.(lees de instructies van links naar rechts en van boven naar beneden)toer 4: haak in de eerstvolgende 5-lossen boog: * 2 vasten, 1 half stokje, 1 stokje, 2 dubbele stokjes; 1 driedubbel stokje in de vaste van de vorige toer (deze steek zit precies tussen twee 5-lossenbogen in); in de vólgende 5-lossen boog haak je: 2 dubbele stokjes, 1 stokje, 1 half stokje, 2 vasten; eindig met een vaste in de vaste van de vorige toer •; ga verder in de volgende 5-lossen boog **; herhaal van * tot ** nog 2 keer, waarbij je in de laatste herhaling eindigt bij •; sluit de toer met een halve vaste in de 1e vaste van deze toer; hecht niet af.toer 5: 3 lossen (telt als 1e stokje), 1 stokje in elke steek die je haakte in de vorige toer, en 5 stokjes in elk van de 3 hoeken (= in elk driedubbel stokje van toer 4); je telt nu 13 stokjes aan elke zijde en 5 stokjes in elke hoek; sluit met een halve vaste in de 3e losse van de 3-begin-lossen (die tellen als het 1e stokje). Hecht af, of haak toer 6, voor een grotere vlag.

toer 6: 3 lossen (telt als 1e stokje), 1 stokje in elke steek die je haakte in de vorige toer; in de hoeken haak je: 1 stokje-2 lossen-1 stokje (en dit doe je in het 3e stokje van de 5-hoek-stokjes uit de vorige toer). Je telt nu 19 stokjes aan elke zijde, en 2-lossen-boogjes in elk van de 3 hoeken. Sluit met een halve vaste in de 3e losse van de 3-begin-lossen (die tellen als het 1e stokje) en hecht af.

Als extra accent kun je met een contrasterende kleur nog een sierrandje met kettingsteken haken, b.v. net onder het v-tje van de stokjes uit de laatste – of de voorlaatste – toer.

Het is aan te bevelen je vlaggen te blocken/op te spannen.

Voor mijn slingers haakte ik eerste 60 lossen en bevestigde mijn vlaggen met halve vasten (bovenin de stokjes van de laatste toer van mijn vlaggen) al hakend aan de ketting van lossen. Tussen 2 vlaggen haakte ik steeds 10 lossen, en ik eindigde ook weer met 60 lossen.

PM: de slingers voor “Het Nije Huis” lever je los in.

Veel (haak)plezier!

Marianne xx
©maRRose – Colorful Crochet & Crafts