Colorful Crochet & Crafts

Gehaakte Ketting

Het is zo fijn om een idee dat al heel lang in je hoofd zit ein-de-lijk te maken …
Toen wij CraftKitchen-bloggers deze heerlijke “snoepjes” – Durable Borduur- en Haakkatoen – voor het eerst gepresenteerd kregen, was het mij direct duidelijk dat ik dít project voor CraftKitchen ermee wilde maken.
En als het eindresultaat dan ook nog precies uitpakt zoals je het had bedacht, is dat helemaal leuk!

Dit project kunt je op veel manieren toepassen – als ketting of slinger, en je kunt er zelfs een kadootje extra feestelijk mee inpakken.

Moeilijk te maken/haken is het patroon niet. Mocht je voor exact déze versie gaan, dan is geduld echter een vereiste, want ik haakte mijn ketting/slinger met haaknaald 2,0.
Maar … haken is zo veelzijdig: je kunt natuurlijk makkelijk voor een grotere/grovere variant gaan door de motiefjes met haaknaald 5 en b.v. Cosy Fine te haken. Of ‘ie dan ook nog leuk is als ketting weet ik niet, maar als slinger absoluut.

Je kunt jouw ketting/slinger net zo lang maken als je zelf wilt. Om je een idee te geven: 4 motiefjes (gehaakt met naald 2,0 en met 3 verbindingen er tussen) geeft je een lengte van ca. 15 cm. Mijn ketting is in totaal 180 cm (waardoor deze 2x om mijn nek kan), en heeft 35 gekleurde motiefjes.Het zal waarschijnlijk niemand verbazen dat ik voor een kleurige uitvoering koos, maar alle motieven in één kleur, b.v. een mooie pastel, en ze dan aan elkaar haken met off-white lijkt me ook heel mooi.

Benodigdheden:

“Durable Borduur/Haakkatoen”; ik gebruikte 14 kleuren, nl. licht-, middel- en felroze, licht- en felblauw, licht-, middel- en donkergeel, paars, zeegroen, appelgroen,oker, oranje, off-white en zwart

haaknaald 2 mm, stopnaaldje (met scherpe punt), schaar

Werkbeschrijving:

Haak 35 motieven:

TOER 1: in een magische ring (handige tutorials via deze link) haak je: 3 lossen (deze tellen als het 1e stokje) en 15 stokjes (totaal 16 steken/stokjes); sluit met een halve vaste bovenin het 1e stokje (dit is de 3e losse van je 3-begin lossen). Trek de magische ring dichter, maar NIET helemaal dicht, zoals je normaal gesproken zou doen.

TOER 2: maak de lus op je naald iets groter, en haak OVER de stokjes  van toer 1 en wéér IN de magische ring: 16 halve stokjes; sluit met een halve vaste bovenin het 1e halve stokje van toer 2 en hecht af. Trek de ring nu goed dicht en werk je draadjes netjes weg.

Zodra je gekleurde motieven klaar zijn, verbind je deze als volgt:
Met zwart haak je 40 lossen; pak nu het eerste gekleurde motiefje erbij en * haak met zwart 8 vasten aan één kant van het (volgende) motief; haak 10 lossen **; herhaal van * tot ** totdat al je motieven aan één zijde met elkaar verbonden zijn. Haak 40 lossen en hecht af.

We gaan nu de motieven aan de ándere kant met elkaar verbinden.
Met de goede kant van je werk nog steeds voor, hecht je met een halve vaste met zwart weer aan en je doet dit in de laatste zwarte vaste die je eerder haakte; • haak 8 vasten, maak een halve vaste in de 1e zwarte vaste, die je eerder aan dit motief haakte, haak 10 lossen, en vervolgens een halve vaste in de laatste zwarte vaste die je eerder in het volgende motief haakte ••; herhaal van • tot •• totdat alle motieven ook aan déze zijde verbonden zijn.Hecht af en werk je draadjes netjes weg.
Met een klein strikje maakte ik beide uiteinden van mijn ketting vast.

Veel h/maakplezier!

Marianne xx