Gehaakte Lampions

In eerste instantie maakte ik deze lampion als onderdeel van de Kerst-challenge voor CraftKitchen, vandaar de wat meer traditionele kerstkleuren van lampion 1.
Het spreekt voor zich dat je net zo makkelijk een niet-Kerstachtige versie van deze lampion maakt door je kleuren aan te passen, zoals ik later deed met mijn roze versie 🙂

Benodigdheden:
* Durable Double Four, kleur Ivory (326) – 1 x
* Durable Glam, kleur Ivory (326) – 1 x
* Durable Glam, kleur Cream (2172) – 1x

* stukje lint, ivoor met gouden sterretjes, ca 40 cm
* stukje sterretjes lint, ca 40 cm
* twee ijzeren ringen, doorsnee 10 cm

haaknaald 4,5 mm, stopnaald, schaar
gewone naald + garen

Werkbeschrijving:

TOER 1: met de “Durable Double Four Ivory” en haaknaald 4,5 mm haak je 81 vasten om de ring (of – als je een grotere ring wilt gebruiken – een getal dat deelbaar is door 3); sluit met een halve vaste in de eerste vaste;TOER 2: haak 4 lossen (=1e stokje + 1 losse), sla 2 steken (vasten) over; * 1 stokje + 1 losse, sla 2 vasten over  **; herhaal van * tot ** helemaal rond; sluit met een halve vaste boven in het 1e stokje (=3e losse van de 4-begin lossen) – je hebt nu 27 openingen/1-losse-ruimten;TOER 3: ga met een halve vaste naar de 1e 1-losse-ruimte; haak 4 lossen (=1e stokje + 1 losse); * haak in elke volgende 1-losse-ruimte:  1 stokje + 1 losse **; herhaal van * tot ** helemaal rond; sluit met een halve vaste boven in het 1e stokje (=3e losse van de 4-begin lossen);

TOEREN 4 t/m 11: herhaal toer 3;

TOER 12: ga met een halve vaste naar de 1e 1-losse-ruimte; haak 6 lossen (= 1e driedubbele stokje + 1 losse; klik hier voor een uitleg hoe je een driedubbel stokje haakt); haak in elke volgende 1-losse-ruimte: * 1 driedubbel stokje, 1 losse **; herhaal van * tot ** helemaal rond; sluit met een halve vaste bovenin het 1e driedubbele stokje (= 5e losse van de 6-begin lossen);

TOER 13: herhaal toer 3;

TOER 14: pak de tweede ijzeren ring erbij en haak OM de ring en IN elk stokje en IN elke 1-losse ruimte een vaste; sluit met een halve vaste bovenin de 1e steek en hecht af.Je lampion is nu klaar om versierd te worden!

Haal om-en-om door de 1-losse ruimten van toer 1 het lint met sterretjes; zet het aan de binnenkant vast met naald en garen en een paar kleine steekjes.Doe hetzelfde met het sterretjes lint in toer 13.

Puf steek toeren:
IN TOER 3 en 9: leg je lampion een kwartslag gedraaid voor je neer. Met de “Durable Glam”, kleur “Ivory” haak je nu OM de stokjes telkens een zgn puf steek.
Deze haak je als volgt: (met 1 lus op de naald) haak je in de steek of plek zoals aangegeven in het patroon (dus, in DIT geval OM elk stokje heen):  [maak een omslag, steek je naald in, maak een omslag, haal een lus op (tot de hoogte van een stokje)] – herhaal de instructie tussen[ en ] 5 keer, totdat je 11 lussen op de naald hebt; maak een omslag en haal de draad in één keer door alle 11 lussen op de naald, haak 1 losse om de puf af te sluiten: puf steek gemaakt.
Zodra je rond bent, sluit je de puf steek toer met een halve vaste bovenin de eerste puf steek en hecht af.
Herhaal deze toer in/om de stokjes van toer 9.

IN TOER 4 en 8: herhaal deze puf steek-toer met de “Durable Glam” kleur “Cream” om de stokjes gemaakt in de toeren 4 en 8.

IN  TOER 5 en 7, en OM TOER 6: leg de lampion in de lengte-richting voor je neer (de ring/bovenkant van de lampion van je af), vouw als het ware toer 5 op toer 7 en haak puf-steken met de “Durable Glam”, kleur “Ivory”, OM toer 6 heen.

Met de lampion nog steeds in de lengte-richting voor je (de onderkant van de lampion het dichtst naar je toe), en de “Durable Glam”, kleur “Cream” hecht je aan onderin een stokje van toer 13, steek de naald vervolgens in de bovenkant van het corresponderende stokje van toer 11, maak een omslag en haal door alle lussen op je naald, sluit af met een halve vaste;  *haak 4 lossen (deze komen als het ware over de – nu gevouwen – driedubbele stokjes gehaakt in toer 12 heen te liggen), en steek de naald in onderin het volgende stokje van toer 13, steek de naald nu bovenin het corresponderende stokje van toer 11, maak een omslag en haal de draad door alle lussen op je naald, sluit af met een halve vaste**; herhaal van * tot ** helemaal rond; hecht af.Hengsels van de lampion:
Hecht met “Durable Double Four” om de bovenste ring aan en haak 40 lossen; hecht af. Draai de ring een kwartslag en doe nog een keer hetzelfde. Naai beide kettingen van lossen recht tegenover de plaats waar je ze aanhechtte in de ring vast.

Knip van de “Durable Glam” (zowel van de “Ivory”, als van de “Cream”) lange draden (ca. 30 cm); vouw ze per twee dubbel en haal ze onder de bovenste lusjes van de vasten van de onderste ring door; maak een knoopje om ze vast te zetten – wissel de “Ivory” telkens af met de “Cream”.
Als alle franjes bevestigd zijn, knip je ze grofweg op dezelfde lengte.

Ik hing tot slot een snoertje led-lichtjes op batterijen in mijn lampion en toen was ‘ie helemaal af!

Veel h/maakplezier!

Marianne xx
© maRRose – Colorful Crochet & Crafts