Colorful Crochet & Crafts

“Little Lenny” kussenhoes

De “Little Lenny”-kussens bestaan elk uit 25 squares; het patroon (uitgeschreven & diagram) voor de squares vind je hieronder.
De squares heb ik hakend (volgens de “join-as-you-go”-methode) in de laatste toer steeds aan elkaar gemaakt met een halve vaste in de hoeken en precies in het midden van elke zijde van een vierkant. Hoe je dit doet is onderdeel van deze werkbeschrijving.

Voor mijn eerste kussen koos ik voor een formaat van 60 cm x 40 cm, omdat de kleuren waarmee ik haakte gebaseerd zijn op de “rozenstof” die ik perse wilde gebruiken, en ik wilde deze stof óók op de voorkant van mijn kussen zien. Het gehaakte deel van dit kussen is 40 cm x 40 cm, en ik combineerde dit op de voorkant met een strookje knalroze (uit de stoffen-erfenis van mijn moeder) en zoals gezegd, de rozenstof.

Je kunt vanzelfsprekend ook met de 25 vierkantjes (5 bij 5 aan elkaar vastgezet) een kussenhoes van 40 cm x 40 cm maken. Mijn gekleurde/vierkante versie is zelfs 45 cm x 45 cm, omdat ik deze motiefjes met haaknaald 5,5 mm haakte en ze dus iets groter uitvielen.Vervolgens heb je de optie om de gehaakte voorkant vast te naaien op een kant-en-klare kussenhoes, óf op een zelf-genaaide hoes. Een andere mogelijkheid is de achterkant tevens te haken en voor- en achterkant (met de goede kanten naar buiten) aan elkaar vast te haken of naaien.

Benodigdheden:
Voor het “Rozen”-kussen:
———————————
“Durable Cosy Fine”, in de kleuren “Rose” (226), “Deep Fuchsia” (238), “Lime” (352) en “Ivory” (326): 1 bol van elk;
haaknaald 5 mm, stopnaald, schaar;
naald, naaimachine, garen, binnenkussen van 60 cm x 40 cm;
evt. een snijmat en rolmes/rotary cutter.

stof:
voorkant kussenhoes: (alle maten zijn inclusief zoom)
– 1 stuk wit/off-white van 42 cm x 42 cm;
– 1 stukje roze – voor de accentstrook – van 5 cm x 42 cm;
– 1 stuk bloemen stof van 19 cm x 42 cm (de bloemenstof die ik gebruikte komt bij “Kwantum” vandaan);

achterkant kussenhoes:
– 2 x een stuk bloemenstof van ca. 50 cm x 42 cm (d.w.z. als je een “enveloppe-sluiting” wilt maken, zoals ik deed; je kunt ook volstaan met een stuk van 62 cm x 42 cm, maar als je de vulling makkelijk uit de hoes wilt kunnen halen om deze te wassen, is het in dat geval handig om er een rits in te zetten).

Voor het kleurrijke/vierkante kussen:
————————————————
* Durable Cosy Fine, kleuren Coral 2190, Mandarin 2197, Honey 2179, Baby Blue 2124, Blue Grey 289, Turquoise 371, Ivory 326, Emerald 2135, Lime 352, Mint 2137, Deep Fuchsia 238, Vintage Pink 225, Raspberry 228, Rose 226, Violet 272;
* haaknaald 5,5 mm, stopnaald, schaar;
* kussenvulling van 45 cm x 45 cm;
* stof voor de kussenhoes (2 stukken van 47 cm x 47 cm)

Gebruikte steken:
hv: halve vaste
l: losse
v: vaste
hst: half stokje
st: stokje

Werkbeschrijving:

Haak 25 motieven, zoals onderstaand beschreven en/of met gebruikmaking van het diagram:
NB: als je elke toer met een andere kleur haakt, hecht je na iedere toer af en hecht met de nieuwe kleur aan op de plek zoals aangegeven in het patroon. Hieronder is de granny in één kleur beschreven.

TOER 1: haak met een willekeurige kleur, 8 lossen, sluit met een halve vaste in de 1e losse tot een ring (of begin met een magische ring), 4 lossen (deze tellen vanaf hier als het 1e stokje & 1-losse boogje), *stokje in de ring, 1 losse; herhaal vanaf * nog 14 x; sluit met een halve vaste in het 1e stokje (dit is de 3e losse van de 4-begin lossen). Je telt nu 16 stokjes & 16 boogjes van elk 1-losse; hecht niet af.

TOER 2: ga met een halve vaste naar het eerstvolgende 1-losse boogje, 5 lossen (deze tellen vanaf hier als het 1e stokje & 1 boog van 2-lossen), *stokje in het volgende 1-losse boogje, 2 lossen; herhaal vanaf * helemaal rond; sluit met een halve vaste in het 1e stokje (dit is de 3e losse van de 5-begin lossen). Nu tel je 16 stokjes & 16 bogen van elk 2-lossen; hecht niet af.

TOER 3: ga met een halve vaste naar de eerstvolgende 2-lossen boog, haak: (vaste, 3 halve stokjes, vaste) in deze 2-lossen boog, vaste in de volgende 2-lossen boog, (2 halve stokjes, stokje, 2 lossen, stokje, 2 halve stokjes) in de volgende 2-lossen boog (hoek gemaakt), vaste in de volgende 2-lossen boog; *(vaste, 3 halve stokjes, vaste) in de volgende 2-lossen boog, vaste in de volgende 2-lossen boog, (2 halve stokjes, stokje, 2 lossen, stokje, 2 halve stokjes) in de volgende 2-lossen boog (hoek gemaakt), vaste in de volgende 2-lossen boog **;  herhaal vanaf *, eindig bij ** in de laatste herhaling; sluit met een halve vaste in de 1e vaste. Er zijn nu 16 vasten, 28 halve stokjes, 8 stokjes en 4 hoeken van 2-lossen bogen; hecht af en werk alle draadjes netjes weg.

Join-as-you-go in de laatste toer (toer 3)
Je haakt toer 3, maar met een paar kleine veranderingen (voor het gemak heb ik de complete toer hier uitgeschreven).
Ga met een halve vaste naar de eerstvolgende 2-lossen boog, haak: (vaste, 3 halve stokjes, vaste) in deze 2-lossen boog, vaste in de volgende 2-lossen boog, in de volgende 2-lossen boog  *(2 halve stokjes, stokje, 1 losse, haal de naald uit de lus, steek de naald van voor naar achter precies in de hoek van het motief waar je aan vast wilt haken – hier genoemd “motief 1” – door de 2-lossen-hoek-boog, pak de lus van het motief waar je nu aan haakt – “motief 2” – op, trek deze door de 2-lossen-hoek-boog van motief 1, haak 1 losse en haak nu verder in motief 2, 1 stokje, 2 halve stokjes): hoek van motief 2 gemaakt en vastgehaakt aan motief 1; vaste in de volgende 2-lossen boog, in de volgende 2-lossen boog haak je (vaste, 2 halve stokjes, haal de haaknaald uit de lus, steek deze van voor naar achter door het corresponderende halve stokje (het 2e halve stokje) van motief 1, zet de lus weer op de naald en haak nog 1 half stokje in motief 2, vaste): motief 2 vastgehaakt aan motief 1 in het midden van beider zijden, 1 vaste in de volgende 2-lossen boog **; herhaal van * tot **, waarbij je waar nodig het motief vasthaakt aan een eerder gehaakt motief (of motieven); je sluit de toer met een halve vaste in de 1e vaste.

Bij het aan elkaar haken gebruik je de “lus uit de naald”-methode (ook wel “pull loop through”-methode genoemd; voor een handig instructie filmpje kun je hier kijken) om elk motief waaraan je op dat moment haakt, vast te maken aan het motief dat al klaar is – zoals gezegd doe je dit in elke hoek en – waar nodig – in het midden van elke zijde van de squares.
Wanneer je een vierkant in een hoek vast moet haken waar al 2 (of 3) vierkanten aan elkaar vastgehaakt zijn, dan steek je de haaknaald steeds door het bovenste lusje van die hoek (het zgn. “join-lusje”).

Afwerking kussen:
Als je een kussen van 40 cm x 40 cm wilt maken, dan werk je het af zoals bij de inleiding aangegeven. Mocht je echter het kussen van 60 cm x 40 cm willen maken, dan doe je dit als volgt.

Zigzag om alle stofdelen heen en naai de stoffenhoes in elkaar: eerst de 3 delen voor de voorkant (pers de naden netjes uit). Leg dan de goede kanten op elkaar (hier vind je een prima tutorial voor een “enveloppe”-sluiting) en naai alle 4 de kanten vast; draai de hoes binnenste-buiten. Speld je haakwerk op het witte stofdeel van de voorkant en naai met de hand – steeds met de kleur van het gehaakte vierkant – met kleine steekjes alle vierkanten langs de buitenkanten vast.

Wat kun je nog meer met het “Little Lenny”-motief doen?

Het is sowieso leuk om het patroon eens met garens in verschillende dikten te haken – of je haakt met naald 3,5 mm of 9 mm maakt veel uit voor de look van je motief. Ik houd ook enorm van het experimenteren met kleuren; zoals je ziet is “Little Lenny” gehaakt in één kleur, of met elke toer in een andere kleur, meteen eigenlijk een heel andere granny square.

Hier een paar ideetjes om met het “Little Lenny”-motief te doen:

Slinger
Haak een fiks aantal motiefjes (10 of meer) en haak ze aan elkaar tot een slinger.
Begin met 50 lossen, * haak een halve vaste in een willekeurige hoek van een motief, haak 25 lossen – herhaal vanaf * totdat al je motieven vastgehaakt zijn, haak 50 lossen: slinger klaar.

Onderzetters
Maak het motief als coaster voor onder de glazen, om bijvoorbeeld een extra kleurrijk of chique accent aan je feestelijk gedekte tafel te geven.

Speldenkussentje
Haak twee motieven. Naai van twee kleine stukjes stof een binnenvoering (afmetingen ongeveer gelijk aan die van je motieven), vul deze met fiberfill. Haak de 2 motieven nu (met de goede kanten naar buiten) aan elkaar (met de kleur van de laatste toer, óf een accent kleur). Laat een opening om de stoffenvulling in je gehaakte hoesje te doen; haak of naai dit naadje dicht.
Je kunt ook 1 motief haken en deze met de hand vastzetten op de bovenkant van de stoffenvulling.

Geurzakje
Je maakt dit op precies dezelfde manier als het speldenkussentje, alleen vul je de stoffen binnenvoering nu niet met fiberfill, maar b.v. met gedroogde lavendel. Ook hier kun je met 1 motiefje volstaan en dit vastnaaien op de voorkant van je geurzakje.

Zeep- of klein kadozakje
Haak twee motieven  – haak ze aan drie kanten aan elkaar vast; haak een koordje van lossen en haal dit onder de bovenste steken van de laatste toer door (om en om); zeepje of kadootje erin, trek het koordje aan, maak er een strikje in.

Als je jouw “Little Lenny”-creaties op social media deelt, is het leuk als je de hashtag #eindelooshaken en/of #littlelennygrannysquare gebruikt – dan kunnen we ze allemaal zien!

Veel plezier!
Marianne xx