Colorful Crochet & Crafts

Punchneedle applicatie op jeans jasje

Punchneedle applicatie op jeans jasje

Al eerder ontwierp ik voor CraftKitchen een punch-project (nl deze toffe zomerse caravan). Deze wordt gemaakt met de medium-naald (Clover 8802) en haakkatoen dat geschikt is voor naald 3 mm/3,5 mm, een uitstekend project als het punchen nieuw voor je is.
Met de ervaring van bijvoorbeeld het caravan-project, stap je zo over naar het fijnere punch-werk en kun je prima aan de slag met dít ontwerp, dat gemaakt is met de dunnere punch-naald (die zit in de Clover startset 8800) en de geweldige bolletjes Durable borduur-/haakkatoen, die wel speciaal voor deze naald gemaakt lijken. In feite maak je je eigen applicatie, hoe gaaf is dat?


Tip: mocht je nog nooit gepuncht hebben, dan is het verstandig om je eerst in deze techniek te verdiepen. Op mijn blog vind je in m’n “punch needle”-bericht allerlei linkjes naar YouTube-filmpjes en overige handige informatie bij elkaar. En je kunt natuurlijk ook altijd één van m’n “Punch als een Pro”-workshops komen volgen (meer info hier).

Benodigdheden:
Jeans jasje (b.v. van de Kringloop)

Clover houder + punch-naald (start set 8800)

Clover borduurring (art 8812)

Allerlei kleuren Durable borduur-/haakkatoen; ik gebruikte voor dit project:
licht-, medium- en donkerblauw, 4 kleuren groen, licht- en donkerpaars, licht- en donkergeel, licht perzik, felrood, licht-, medium- en felroze, oranje

werktekening (zie pdf)

Burda Kopieerpapier, overtrekpotlood/pen (b.v. de Clover Eraser Pen, art 086.518), schaartje met scherpe punt, spelden, naald met scherpe punt, meetlint

Werkbeschrijving:
Print de pdf uit. Bepaal met behulp van het meetlint de positie van de afbeelding, bij voorkeur in het midden van het rug-schouderstuk van het jasje. Markeer met spelden. Knip een stuk van het overtrek/kopieerpapier ter grootte van de afbeelding uit en leg deze met de kopieerkant op je jasje; daarop de tekening. Trek nu de tekening over. Met name als je wat donkere jeans stof gebruikt, is het best lastig om de tekening goed zichtbaar op het jasje te krijgen. Ik gebruikte daarom ook een krijtpotlood. En telkens als ik een motiefje afhad, tekende ik het volgende motiefje nog eens extra met het krijtpotlood op het jasje, en dat werkte heel goed.
Desnoods zou je alle motieven ook uit kunnen knippen en de omtrek van elk motief separaat op je stof kunnen overtrekken. Op deze manier bouw je de applicatie als het ware op.

Span dat deel van je jasje dat je als eerste gaat punchen goed in de borduurring (zo strak als een drumvel, dat puncht het prettigst), bedraad je punch-naald en ‘kleur’ het eerste vlak in; ik zelf punch altijd eerst de contouren van m’n vlak, en werk dan in steeds kleiner wordende cirkels naar binnen, maar dat is niet per se nodig. Je kunt ook heen-en-weer gaan, het is maar net wat je zelf het mooiste vindt.

Voor de harten van de bloemen, punch je eerst de omtrek van het bloemhart aan de voorkant; hierdoor weet je precies waar je vanaf de achterkant moet punchen om het lussenhart aan de voorkant netjes in het midden van de bloem te krijgen. Vervolgens draai je je werk weer om, en puncht – platte steekjes makend – de rest van de bloemblaadjes.

 

 

Tips:
Het jasje dat ik bij de Kringloop scoorde, bleek gemaakt van een stretch-jeans stof; het punchen ging goed, maar ik zou een volgende keer kiezen voor een non-stretch jeans stof.

De lussenkant vind ik eigenlijk ook heel erg leuk… enige nadeel is dat het woord ‘LOVE’ dan in spiegelbeeld staat, haha.

Als je applicatie klaar is, zou je deze nog aan één van beide kanten met textiellijm kunnen fixeren; ik testte een gepuncht stukje jeans stof en dat ging op zich goed, maar… je ziet de lijm wel een beetje zitten (het glimt); overigens heb ik dat stukje stof ook gewassen (koud wasprogramma) –> lijm&punchwerk bleef prima. De textiellijm die ik gebruikte is van Gütermann, de HT2.
Omdat de jeans stof heel dicht geweven is, en ik mijn punch-steekjes altijd zeer dicht naast elkaar maak, vond ik het niet nodig deze extra fixeerstap te doen. Ik heb er alle vertrouwen in dat m’n punch-applicatie – ook als ik m’n jasje ga dragen – mooi blijft zitten.

Veel maakplezier!
Marianne xx